Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Inżynieria produkcji ogrodniczej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.IRI.IPOGR.NI.AZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Inżynieria produkcji ogrodniczej
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem kursu jest zaznajomienie słuchaczy z zakresu wyposażenia technicznego wspólczesnych obiektów ogrodniczych oraz urządzeń stsowanych w prodykcji polowej. Omawiane są zagadnienia związane z zasadą działania, regulacją oraz doborem maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji ogrodniczej (polowej i w szklarni). Słuchacz, w wyniku realizacji kursu posiądzie praktyczną znajomość umożliwiającą dobór urządzeń do: ogrzewania obiektu, nawadniania (fertygacji), doświetlania roślin, dokarmiania dwutlenkiem węgla oraz urządzeń do chemicznej ochrony roślin. Na bazie przekazanej wiedzy student potrafi obliczyć wymaganą powierzchnię grzewczą w ogrzewanym obiekcie oraz określić zużycie paliwa w sezonie grzewczym. Omawiane zagadnienia związane z budową i zasadami użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w polowej produkcji roślin (produkcja warzywnicza i sadownicza) umożliwią racjonalnie dobrać środki techniczne w procesach pozyskiwania owoców i warzyw.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów

1. Budowa obiektów szklarniowych

2. Metody uprawy roślin w obiektach szklarniowych

3. Sterowalne czynniki wzrostu w uprawie roślin w obiektach

4. Rozwiązania systemów technicznych do zmiany czynników środowiskowych w obiektach:

4.1. Ogrzewanie obiektów,

4.2. Nawadnianie (fertygacja),

4.3. Wzbogacanie atmosfery obiektów w dwutlenek węgla,

4.4. Doświetlanie roślin.

5. Szacowanie ilości paliwa zużywanego w procesie produkcji pod osłonami

6. Metody produkcji rozsady w obiektach szklarniowych (przygotowanie podłoża, siew, warunki środowiskowe).

7. Ochrona roślin w obiektach ogrodniczych i produkcji sadowniczej.

8. Maszyny i urządzenia w polowej produkcji warzyw.

9. Maszyny i urządzenia w produkcji sadowniczej.

10. Wybrane zagadnienia z pozbiorowa obróbka owoców i warzyw (sortowanie, kalibrowanie).

Szczegółowy program ćwiczeń

Ćwiczenia audytoryjne

1. Projekt energooszczędnego systemu grzewczego:

a) określenie strat ciepła,

b) dobór powierzchni gzrewczej,

a) określenie mocy grzewczej

c) szacowanie ilości paliwa

d) określenie współudziału różnych nośników ciepła w apsekcie wymagań energetycznych ogrzewanego obiektu

Ćwiczenia laboratoryjno- projektowe

1. Ćwiczenia wyjazdowe do obiektu produkcji szklarniowej (zaznajomienie z konstrukcją, automatyką w kotłowni, budową systemów: grzewczych, nawodnieniowych, dokarmiania roślin dwutlenkiem węgla), linii sortowniczych.

2. Dobór parametrów roboczych w procesie siewu i sadzenia roślin ogrodniczych

3. Wentylacja i klimatyzacja szklarni

4. Metodyka wyliczeń parametrów roboczych przy siewie pasowo- rzędowym.

5. Agregaty chłodnicze w przechowalniach owoców i warzyw

b) czynniki chłodnicze, budowa i zasada działania agregatu chłodniczego

b) regulacja wydajności chłodniczej agregatu,

c) dobór agregatu chłodniczego.

6. Elementy instalacji nawodnieniowej w uprawach ogrodniczych.

7. Projekt instalacji nawadniającej

8. Automatyka procesu nawadniania roślin

9. Sterowanie mikroklimatem w szklarni.

Zajęcia przewidziane do prowadzenia w formie e-learning:

Przepisy ogólne określające zasady, zakres i formy wykonywania dozoru technicznego urządzeń grzewczych w obiektach pod osłonami, parametry jakościowe nośników ciepła.

Literatura:

• podstawowa:

Kurpaska S. 2007: Szklarnie i tunele foliowe- inżynieria i procesy. PWRiL, Poznań

Kowalczuk J., Bieganowski F. 2000: Mechanizacja ogrodnictwa, WSziP, Warszawa

• uzupełniająca (skrypty, podręczniki, katalogi, normy itp.)

PN- B-03406: 1994. Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła pomieszczeń o kubaturze do 600 m3.

PN-EN 12831: 2006. Instalacje ogrzewcze w budynkach. Metoda obliczania projektowego obciążenia cieplnego.

Dziennik Ustaw 2000 Nr 122 poz. 1321 - Dozór techniczny

Efekty uczenia się:

Wiedza (wiedza i jej rozumienie): Student po zakończonym kursie zna elementy wyposażenia współczesnych obiektów pod osłonami, potrafi określić zużycie środków produkcji w tych obiektach uprawach pod osłonami, dobrać środki techniczne w polowej produkcji ogrodniczej..

Umiejętności (wykorzystanie wiedzy - zdolność analizy i syntezy): Student po skończonym kursie potrafi: zaprojektować wybrane systemy wykorzystane w produkcji pod osłonami, dobrać elementy składowe w przechowalniach owoców i warzyw, przeprowadzić analizę z zakresu zużycia niektórych środków produkcji, dobierze właściwy park maszynowy do polowej produkcji owoców i warzyw.

Postawy (zarządzanie wiedzą i umiejętność komunikacji): Student ze znawstwem formułuje opinie na temat nowości w zakresie wyposażenia technicznego w obiektach pod osłonami, zna przesłanki do stosowania w obiektach odnawialnych źródeł energii.

Metody i kryteria oceniania:

Średnia ocen z zaliczeń treści wykładowych, ćwiczeń laboratoryjnych i projektowych z zakresu: wiedzy teoretycznej (treści wykładowe, ćwiczenia laboratoryjne) oraz umiejętności rozwiązania postawionego problemu (zaliczenie projektu).

Zaliczenie pisemne zajęć prowadzonych w formie e-learning.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)