Inżynieria produkcji ogrodniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.IRI.IPOGR.NI.AZPXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria produkcji ogrodniczej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zaznajomienie słuchaczy z zakresu wyposażenia technicznego wspólczesnych obiektów ogrodniczych oraz urządzeń stsowanych w prodykcji polowej. Omawiane są zagadnienia związane z zasadą działania, regulacją oraz doborem maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji ogrodniczej (polowej i w szklarni). Słuchacz, w wyniku realizacji kursu posiądzie praktyczną znajomość umożliwiającą dobór urządzeń do: ogrzewania obiektu, nawadniania (fertygacji), doświetlania roślin, dokarmiania dwutlenkiem węgla oraz urządzeń do chemicznej ochrony roślin. Na bazie przekazanej wiedzy student potrafi obliczyć wymaganą powierzchnię grzewczą w ogrzewanym obiekcie oraz określić zużycie paliwa w sezonie grzewczym. Omawiane zagadnienia związane z budową i zasadami użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w polowej produkcji roślin (produkcja warzywnicza i sadownicza) umożliwią racjonalnie dobrać środki techniczne w procesach pozyskiwania owoców i warzyw. |
Pełny opis: |
Szczegółowy program wykładów 1. Budowa obiektów szklarniowych 2. Metody uprawy roślin w obiektach szklarniowych 3. Sterowalne czynniki wzrostu w uprawie roślin w obiektach 4. Rozwiązania systemów technicznych do zmiany czynników środowiskowych w obiektach: 4.1. Ogrzewanie obiektów, 4.2. Nawadnianie (fertygacja), 4.3. Wzbogacanie atmosfery obiektów w dwutlenek węgla, 4.4. Doświetlanie roślin. 5. Szacowanie ilości paliwa zużywanego w procesie produkcji pod osłonami 6. Metody produkcji rozsady w obiektach szklarniowych (przygotowanie podłoża, siew, warunki środowiskowe). 7. Ochrona roślin w obiektach ogrodniczych i produkcji sadowniczej. 8. Maszyny i urządzenia w polowej produkcji warzyw. 9. Maszyny i urządzenia w produkcji sadowniczej. 10. Wybrane zagadnienia z pozbiorowa obróbka owoców i warzyw (sortowanie, kalibrowanie). Szczegółowy program ćwiczeń Ćwiczenia audytoryjne 1. Projekt energooszczędnego systemu grzewczego: a) określenie strat ciepła, b) dobór powierzchni gzrewczej, a) określenie mocy grzewczej c) szacowanie ilości paliwa d) określenie współudziału różnych nośników ciepła w apsekcie wymagań energetycznych ogrzewanego obiektu Ćwiczenia laboratoryjno- projektowe 1. Ćwiczenia wyjazdowe do obiektu produkcji szklarniowej (zaznajomienie z konstrukcją, automatyką w kotłowni, budową systemów: grzewczych, nawodnieniowych, dokarmiania roślin dwutlenkiem węgla), linii sortowniczych. 2. Dobór parametrów roboczych w procesie siewu i sadzenia roślin ogrodniczych 3. Wentylacja i klimatyzacja szklarni 4. Metodyka wyliczeń parametrów roboczych przy siewie pasowo- rzędowym. 5. Agregaty chłodnicze w przechowalniach owoców i warzyw b) czynniki chłodnicze, budowa i zasada działania agregatu chłodniczego b) regulacja wydajności chłodniczej agregatu, c) dobór agregatu chłodniczego. 6. Elementy instalacji nawodnieniowej w uprawach ogrodniczych. 7. Projekt instalacji nawadniającej 8. Automatyka procesu nawadniania roślin 9. Sterowanie mikroklimatem w szklarni. Zajęcia przewidziane do prowadzenia w formie e-learning: Przepisy ogólne określające zasady, zakres i formy wykonywania dozoru technicznego urządzeń grzewczych w obiektach pod osłonami, parametry jakościowe nośników ciepła. |
Literatura: |
• podstawowa: Kurpaska S. 2007: Szklarnie i tunele foliowe- inżynieria i procesy. PWRiL, Poznań Kowalczuk J., Bieganowski F. 2000: Mechanizacja ogrodnictwa, WSziP, Warszawa • uzupełniająca (skrypty, podręczniki, katalogi, normy itp.) PN- B-03406: 1994. Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła pomieszczeń o kubaturze do 600 m3. PN-EN 12831: 2006. Instalacje ogrzewcze w budynkach. Metoda obliczania projektowego obciążenia cieplnego. Dziennik Ustaw 2000 Nr 122 poz. 1321 - Dozór techniczny |
Efekty uczenia się: |
Wiedza (wiedza i jej rozumienie): Student po zakończonym kursie zna elementy wyposażenia współczesnych obiektów pod osłonami, potrafi określić zużycie środków produkcji w tych obiektach uprawach pod osłonami, dobrać środki techniczne w polowej produkcji ogrodniczej.. Umiejętności (wykorzystanie wiedzy - zdolność analizy i syntezy): Student po skończonym kursie potrafi: zaprojektować wybrane systemy wykorzystane w produkcji pod osłonami, dobrać elementy składowe w przechowalniach owoców i warzyw, przeprowadzić analizę z zakresu zużycia niektórych środków produkcji, dobierze właściwy park maszynowy do polowej produkcji owoców i warzyw. Postawy (zarządzanie wiedzą i umiejętność komunikacji): Student ze znawstwem formułuje opinie na temat nowości w zakresie wyposażenia technicznego w obiektach pod osłonami, zna przesłanki do stosowania w obiektach odnawialnych źródeł energii. |
Metody i kryteria oceniania: |
Średnia ocen z zaliczeń treści wykładowych, ćwiczeń laboratoryjnych i projektowych z zakresu: wiedzy teoretycznej (treści wykładowe, ćwiczenia laboratoryjne) oraz umiejętności rozwiązania postawionego problemu (zaliczenie projektu). Zaliczenie pisemne zajęć prowadzonych w formie e-learning. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.