Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika inżynierii produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.IRI.EIPXX.SM.AZPIX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika inżynierii produkcji
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Studenci zdobywają wiedzę z zakresu ekonomicznej oceny technologii produkcji różnorodnych surowców pochodzenia rolniczego; tj. zbóż, okopowych, warzyw, owoców, mleka i mięsa. Przedmiotem analiz są gałęzie produkcji surowców przeznaczonych do przetwórstwa rolno-spożywczego, ze szczególnym uwzględnieniem technicznego uzbrojenia procesu pracy. W ramach ćwiczeń studenci dokonują analizy opłacalności i rentowności produkcji surowcowej wraz z optymalizacją wykorzystania posiadanych środków trwałych.

Student posiada umiejętności z zakresu planowania produkcji oraz analizy i oceny kosztów procesów produkcyjnych. Potrafi dobrać urządzenia techniczne oraz zaplanować poziom zużycia surowców i energii. Potrafi oszacować wynik finansowy planowanej działalności.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów

1. Podstawowe pojęcia stosowane w ekonomice produkcji

2. Charakterystyka produkcji i czynników produkcji

3. Rodzaje procesów technologicznych i produkcyjnych

4. Potencjał produkcyjny i zdolności produkcyjne

5. Zasady racjonalnego doboru środków technicznych

6. Kategorie produkcji i dochodów

7. Kształtowanie poziomu kosztów produkcji i optymalizacja doboru środków technicznych

8. Efektywność procesów produkcji

Szczegółowy program ćwiczeń

Projekt produkcji surowcowej:

1. Planowanie produkcji

2. Ocena doboru i wykorzystania środków technicznych

3. Kalkulacja kosztów eksploatacji środków technicznych

4. Rachunek wyników

5. Próg rentowności dla danej technologii produkcji

Literatura:

• podstawowa

E. Szymańska. 2007. Analiza przedsiębiorstw agrobiznesu – techniczno-ekonomiczna, finansowa i strategiczna. Wyd. Wieś Jutra, Sp. z o.o., Warszawa.

Banasiak J. 2004. Projektowanie i ocena ekonomiczna procesów agrotechnologicznych. Wydawnictwo AR Wrocław.

• uzupełniająca

Gębska M., Filipiak T. 2006. Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych. Wyd. SGGW Warszawa.

Gromadzki J. 2009. Katalog – Cennik ciągników i maszyn rolniczych. Wyd. PIMR. Poznań.

Woźniak W. 2005. Katalog – Ciągniki i maszyny rolnicze, budowa i przeznaczenie. Wyd. Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych. Poznań.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Student po ukończeniu przedmiotu posiada wiedzę z zakresu metod oceny wskaźnikowej i analizy wskaźników ekonomicznych opisujących efektywność wykorzystania środków trwałych w produkcji surowcowej i przetwórstwie produktów rolniczych. Rozumie potrzebę przeprowadzania analiz ekonomicznych w celu poprawy efektywności produkcji.

Umiejętności:

Student posiada umiejętności z zakresu analizy i oceny ekonomicznej procesów produkcyjnych. Wykorzystując ocenę wskaźnikową potrafi uzasadnić racjonalność technicznej modernizacji procesów produkcyjnych.

Postawy:

Na podstawie oszacowanych wskaźników potrafi obiektywnie formułować zalecenia dotyczące kierunków technicznej modernizacji procesów produkcyjnych.

Metody i kryteria oceniania:

Ćwiczenia - zadania kontrolne

Wykłady - test i zadanie

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)