Technologie produkcji roślinnych surowców przemysłowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.EMR.TPRSP.SI.ATRRX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie produkcji roślinnych surowców przemysłowych |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: |
TRiL, Technika i Energetyka, 4sem, stacjonarne, specjalnosciowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z gatunkami roślin dostarczającymi surowca dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego oraz z mało znanymi i nowymi roślinami, które dają możliwość niekonwencjalnego ich wykorzystania w rolnictwie, przemyśle, energetyce i ochronie środowiska przyrodniczego. W trakcie nauczania przeprowadzana jest charakterystyka biologiczna tej grupy roślin, omawiana technologia i możliwości ich uprawy w warunkach glebowo-klimatycznych Polski. Studenci nabierają umiejętności rozpoznawania poszczególnych gatunków, zapoznają się z metodami ich oceny technologicznej w zależności od kierunku użytkowania, potrafią również dobrać gatunki roślin do rekultywacji terenów zdegradowanych przez przemysł i gospodarkę komunalną. |
Pełny opis: |
Szczegółowy program wykładów 1.Roślinne surowce wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym (historia uprawy roślin zielarskich w Polsce, charakterystyka podstawowych grup związków czynnych, czynniki kształtujące jakość surowca zielarskiego) 2.Podstawowe zasady zbioru konserwacji oraz przechowalnictwa surowców zielarskich. 3.Roślinne surowce w przemyśle chemicznym i włókienniczym, technologie pozyskiwania włókna 4.Nowe rośliny uprawne i ich wykorzystanie w przemyśle 5.Organizmy modyfikowane genetycznie, rośliny transgeniczne 6.Technologia uprawy roślin alternatywnych (szarłat, komosa ryżowa, sorgo, topinambur, katran abisyński, lnianka siewna, krokosz barwierski) 7.Technologia uprawy wierzby krzewiastej 8.Technologia uprawy roślin energetycznych (topola, robinia akacjowa, ślazowiec pensylwański, miskant olbrzymi) Wykłady e-learning 1.Technologia uprawy wybranych gatunków roślin zielarskich, zasady zmianowania, nawożenia i ochrony chemicznej. Wyposażenie techniczne gospodarstwa zajmującego się produkcją tego typu roślin Szczegółowy program ćwiczeń 1.Charakterystyka biologiczna oraz rozpoznawanie surowca wybranych gatunków roślin zielarskich 2.Zwiedzanie plantacji roślin zielarskich 3.Ocena jakości surowca zielarskiego, oznaczanie zawartości olejków eterycznych 4.Charakterystyka biologiczna i znaczenie gospodarcze wierzby krzewiastej. Metody oceny jakości surowca wykorzystywanego w plecionkarstwie 5.Charakterystyka biologiczna roślin energetycznych (topola, robinia akacjowa, ślazowiec pensylwański, miskant olbrzymi). Oznaczanie plonu suchej masy 6.Zwiedzanie plantacji wierzby krzewiastej oraz kolekcji roślin energetycznych 7.Charakterystyka biologiczna i znaczenie gospodarcze roślin alternatywnych (szarłat, komosa ryżowa, topinambur, sorgo, katran abisyński, lnianka siewna, krokosz barwierski) |
Literatura: |
•podstawowa (1-2 pozycje - wyłącznie skrypty i podręczniki) - Jasińska Z. i inni. Szczegółowa uprawa roślin. Tom I i II., Wrocław 2003 - Leśniak W., Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2001 •uzupełniająca (do 5 pozycji - skrypty, podręczniki, katalogi, normy itp.) - Szczukowski S. i inni. Wiklina (Salix sp.): uprawa i możliwości wykorzystania. Olsztyn, ART, 1998 - Jędrzejko K., Klama H., Żarnowiec J.,1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. Śląska Akademia Medyczna, Katowice - Rudzka J. Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii. Wydawnictwo SGGW Warszawa 1996. - Berbeć S. i inni. Rośliny przemyslowe specjalne i zielarskie Wydawnictwo Akademii Rolniczej Lublin 1994. - Ożarowski A., Jaroniewski W. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Panacea 1987 |
Metody i kryteria oceniania: |
Materiał ćwiczeń - kolokwium Materiał wykładowy - egzamin pisemny |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.