Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Inżynieria produkcji surowców żywnościowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.EMR.IPSZX.NM.AZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Inżynieria produkcji surowców żywnościowych
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem nauczania jest zapoznanie studentów z inżynierią produkcji surowców przeznaczonych do dalszych etapów przetwarzania na cele żywnościowe. Zakresem objęto procesy wytwarzania surowców pochodzenia roślinnego, tj.: ziarna zbóż, ziemniaków, roślin przemysłowych, warzyw i owoców, a także procesy wytwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego, tj.: mleko i żywiec.

Po ukończeniu przedmiotu, student będzie posiadał wiedzę z zakresu wymagań jakościowych wobec surowców dla przetwórstwa spożywczego. Student pozna najważniejsze właściwości będące podstawą oceny jakości surowców, wybrane zagadnienia (etapy) z technologii produkcji surowców decydujące o ich jakości.

Zasadniczym celem ćwiczeń laboratoryjnych jest zapoznanie studentów z metodami badania jakości surowców biologicznych do przemysłu rolno-spożywczego określaną w odniesieniu do wybranych technologii przetwarzania. Natomiast zasadniczym celem ćwiczeń projektowych jest wykonanie projektu produkcji wybranych surowców.

Pełny opis:

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów

Wymagania jakościowe wobec surowców dla przetwórstwa spożywczego, opis najważniejszych właściwości będących podstawą oceny jakości surowców, wybrane zagadnienia (etapy) z technologii produkcji surowców decydujące o ich jakości.

1. Surowce pochodzenia zwierzęcego:

- mięso, ryby,

- jaja, mleko.

2. Surowce pochodzenia roślinnego:

- owoce miękkie,

- owoce twarde,

- warzywa korzeniowe,

- warzywa pozostałe,

- ziemniaki,

- buraki cukrowe,

- ziarna zbóż,

- nasiona roślin oleistych,

- nasiona roślin strączkowych.

Szczegółowy program ćwiczeń laboratoryjnych

Analiza jakościowa surowców do przemysłu rolno-spożywczego określana w odniesieniu do wybranych technologii przetwarzania. Ocena jakości surowców prowadzona zgodnie z wymaganiami stawianymi przez przemysł spożywczy. Ocena dokonana w oparciu o obowiązujące normy oceny ilościowej

i jakościowej. Ocena jakości surowców prowadzona będzie przede wszystkim w aspekcie uzyskiwania wysokiej jakości produktu. Oceniane będą wybrane właściwości surowców pozyskiwanych w różnych technologiach produkcji.

1. Surowce pochodzenia zwierzęcego:

- mleko - ocena kwasowości, gęstości, pH, zafałszowania mleka, ocena organoleptyczna.

2. Surowce pochodzenia roślinnego:

- owoce, warzywa, ziemniaki, - badanie cech geometrycznych bulw ziemniaka, warzyw

i owoców (wymiary, objętość), wpływu frakcji wielkościowych, stanu technologicznego (bulwy ze skórka, bez skórki) na gęstość surowców. Badanie wpływu procesu sorpcji wody przez półprodukty (frytki, plastry, ósemki, chipsy ipt.) na zmiany gęstości półproduktów.

- ziarna zbóż - ocena przydatności jęczmienia do słodowania, ocena organoleptyczna zbóż, ocena właściwości fizycznych i przydatności technologicznej ziarn (celność, wyrównanie, masa tys. ziarn, gęstość w stanie usypowym, zanieczyszczenia, porażenia, uszkodzenia, szklistości

i mączystości )

- ziarna zbóż i nasiona roślin strączkowych - badanie wpływu wilgotności materiału ziarnistego na stopień jego rozdrobnienia i energochłonność procesu rozdrabniania.

Szczegółowy program ćwiczeń projektowych

Projektowane będą technologie produkcji ziemniaka zależne od kierunku ich wykorzystania. Projekt obejmował będzie następujące kierunki wykorzystania: ziemniaki jadalne na wczesny zbiór i w pełni dojrzałe do długotrwałego przechowywania, przeznaczone na skrobię, frytki, chipsy, konserw, sałatki, susz. Za podstawę projektu przyjęto technologię integrowaną produkcji ziemniaka. Projekt obejmował będzie: dobór stanowiska, ułożenie płodozmianu, dobranie odmiany, zaprojektowanie zestawu upraw mechanicznych, dobór nawozów, środków ochrony roślin (z uwzględnieniem progów ekonomicznej szkodliwości). Ponadto w projekcie uwzględniono różne sposoby pielęgnacji, zbioru i przechowywania ziemniaków.

Zajęcia przewidziane do prowadzenia w formie e-learning (wg rodzaju zajęć – wykłady, ćwiczenia)

Wykłady:

1. Wymagania jakościowe wobec surowców dla przetwórstwa spożywczego, opis najważniejszych właściwości będących podstawą oceny jakości ziemniaków.

Literatura:

Literatura:

• podstawowa (2-3 pozycje - wyłącznie skrypty i podręczniki)

Nowotny F. 1972. Technologia przetwórstwa ziemniaczanego. WN-T, Warszawa.

Olszewski A. 2007. Technologia przetwórstwa mięsnego. WN-T, Warszawa.

Ziajka S. 1997. Mleczarstwo zagadnienia wybrane. Wyd. ART, Olsztyn.

Jurga R. 1994. Przetwórstwo zbożowe cz.I i II. WSz i P, Warszawa.

• uzupełniająca (skrypty, podręczniki, katalogi, normy itp.)

Bernacki H. Teoria i konstrukcja maszyn rolniczych, tom 1, cz. I i II.

Byszewski W., Haman J.: Gleba, maszyna, roślina. Warszawa, PWN 1977.

Byszewski W., Ostrowska D., Pola J.: Produkcja i jakość surowców roślinnych. Warszaw, PWN 1978.

Grochowicz J.: Maszyny do czyszczenia i sortowania nasion. Wydawnictwo AR Lublin 1994.

Kanafojski Cz. Teoria i konstrukcja maszyn rolniczych, tom 2, cz. I.

Kanafojski Cz.Teoria i konstrukcja maszyn rolniczych, tom 1, cz. III.

Karwowski T. Teoria i konstrukcja maszyn rolniczych, tom 2, cz. II.

Pijanowski E., Dłużewski M., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności. Warszawa, WNT 1996.

Praca zbiorowa pod redakcją Kijowskiego J., Sikory T.: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów. Warszawa, WNT 2003.

Efekty uczenia się:

Wiedza (wiedza i jej rozumienie): Student po zakończonym przedmiocie wie: które z węzłów w inżynierii produkcji są najistotniejsze z punktu widzenia dobrej jakości surowców żywnościowych; które z właściwości fizycznych, biologicznych, chemicznych decydują o dobrej jakości surowca, dlaczego istnieje konieczność modyfikowania procesów produkcyjnych surowców w zależności od kierunku ich wykorzystania. Rozumie: a - mechanizm oddziaływania zmian produkcyjnych w technologii wytwarzania surowców żywnościowych; b - konieczność modyfikowania istotnych właściwości surowców, rzutujących na zadowalającą, bezpieczną jakość produktów żywnościowych.

Umiejętności (wykorzystanie wiedz - zdolność analizy i syntezy): Student po zakończeniu przedmiotu umie prawidłowo dobrać parametry inżynierii produkcji surowców wykorzystywanych w ukierunkowanym procesie produkcji żywności. Potrafi ocenić proces produkcji surowców, by jakościowo spełniały one wymagania producentów żywności. Ponadto zbada przyczyny powstawania odstępstw normatywnych produkowanych surowców i zastosuje środki zaradcze (zmiany w inżynierii produkcji).

Postawy (zarządzanie wiedzą i umiejętność komunikacji): Student ze znawstwem formułuje opinie na temat: jakości surowców żywnościowych, inżynierii ich produkcji, przyjmuje otwartą postawę wobec wiedzy z zakresu nowoczesnej produkcji surowców np. produkcji integrowanej. W kolejnych etapach zdobywania wiedzy Student dążył będzie do poszerzenia umiejętności z zakresie najnowszych technologii produkcji surowcowej i produktów żywnościowych.

Metody i kryteria oceniania:

Sposób oceny efektów kształcenia:

Zaliczenie treści kształcenia objętych wykładami i formą e-learning – zaliczenie pisemne.

Zaliczenie treści kształcenia objętych ćwiczeniami laboratoryjnymi – sprawozdanie z wykonanych ćwiczeń i kolokwium sprawdzające.

Zaliczenie treści kształcenia objętych ćwiczeniami projektowymi – wykonanie i zaliczenia projektu.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)