Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekologia i zarządzanie środowiskowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.EMR.EKZSR.NI.AZPXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekologia i zarządzanie środowiskowe
Jednostka: Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych
Grupy: ZIP, Inz. Prod. Rol, 1sem, niestacjonarne, obowiazkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi wiadomościami o środowisku, ze stanem środowiska oraz systemem ochrony środowiska w Polsce i na świecie. Szczególna uwaga zostanie poświęcona zanieczyszczeniom związanym z produkcją rolniczą. Studenci nabędą kompetencje w zakresie identyfikacji zagrożeń dla środowiska związanych z procesami produkcyjnymi. Potrafią zaproponować sposoby przeciwdziałania zanieczyszczeniom atmosfery, wody i gleby. Celem przedmiotu jest także uwrażliwienie studentów na problemy ochrony środowiska i przyrody przy podejmowaniu decyzji w zarządzaniu systemami produkcyjnymi. Przedstawione będą również aktualnie stosowane systemy zarządzania środowiskowego.

Pełny opis:

Tematyka wykładów

1. Podstawowe pojęcia i prawa ekologiczne

2. Zanieczyszczenia atmosfery i ich rozprzestrzenianie się

3. Źródła zanieczyszczeń wód

4. Współczesne problemy degradacji gleb

5. Wpływ rolnictwa na środowisko

6. Systemy zarządzania środowiskowego

Tematyka ćwiczeń

1. System ochrony środowiska w Polsce,

2. Problemy środowiskowe gospodarki odpadami

3. Zarządzanie środowiskowe – studium przypadku

4. Zarządzanie środowiskowe - projekt

5. Zaliczenie

Literatura:

Ochrona środowiska przyrodniczego. Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczewski D. , PWN, 2008,

Ochrona środowiska. Karaczun Z. M., Indeka L. G. , Aries, 1999

Mierzwicki W. Zarządzanie środowiskowe. PWE, 2006

Efekty uczenia się:

Wiedza: Student po zakończonym przedmiocie posiada podstawowe wiadomości z zakresu ekologii i ochrony środowiska w tym także o zasadach polityki ekologicznej państwa i systemach zarządzania środowiskowego. Student rozumie procesy zachodzące w biosferze, rozpoznaje źródła zanieczyszczeń i ich oddziaływanie na środowisko. Zna metody zapobiegania degradacji gleb i metody rekultywacji. Szczególna uwaga zostanie poświęcona zanieczyszczeniom związanym z produkcją rolniczą.

Umiejętności: Student po zakończonym przedmiotu potrafi rozpoznać i ocenić aspekty środowiskowe związane z działalnością gospodarczą. Umie zaproponować sposoby i technologie mające na celu zmniejszenie wpływu środowiskowego podjętej działalności.

Postawy: Student przyjmuje otwartą postawę wobec problemów ochrony środowiska przyrodniczego, uwzględnia aspekty ekologiczne przy podejmowaniu decyzji i aktywności technologicznej.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady wraz z treściami kształcenia w formie e-learning: ocena wiedzy teoretycznej z uwzględnieniem umiejętności rozwiązywania problemów - egzamin pisemny

Ćwiczenia laboratoryjne i terenowe: pisemny test zaliczeniowy

Ćwiczenia projektowe: ocena umiejętności – ocena projektu przygotowanego w formie pisemnej z zakresu identyfikacji i oceny aspektów środowiskowych działalności gospodarczej

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)