Ekologia i zarządzanie środowiskowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.EMR.EKZSR.NI.AZPXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologia i zarządzanie środowiskowe |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: |
ZIP, Inz. Prod. Rol, 1sem, niestacjonarne, obowiazkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi wiadomościami o środowisku, ze stanem środowiska oraz systemem ochrony środowiska w Polsce i na świecie. Szczególna uwaga zostanie poświęcona zanieczyszczeniom związanym z produkcją rolniczą. Studenci nabędą kompetencje w zakresie identyfikacji zagrożeń dla środowiska związanych z procesami produkcyjnymi. Potrafią zaproponować sposoby przeciwdziałania zanieczyszczeniom atmosfery, wody i gleby. Celem przedmiotu jest także uwrażliwienie studentów na problemy ochrony środowiska i przyrody przy podejmowaniu decyzji w zarządzaniu systemami produkcyjnymi. Przedstawione będą również aktualnie stosowane systemy zarządzania środowiskowego. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1. Podstawowe pojęcia i prawa ekologiczne 2. Zanieczyszczenia atmosfery i ich rozprzestrzenianie się 3. Źródła zanieczyszczeń wód 4. Współczesne problemy degradacji gleb 5. Wpływ rolnictwa na środowisko 6. Systemy zarządzania środowiskowego Tematyka ćwiczeń 1. System ochrony środowiska w Polsce, 2. Problemy środowiskowe gospodarki odpadami 3. Zarządzanie środowiskowe – studium przypadku 4. Zarządzanie środowiskowe - projekt 5. Zaliczenie |
Literatura: |
Ochrona środowiska przyrodniczego. Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczewski D. , PWN, 2008, Ochrona środowiska. Karaczun Z. M., Indeka L. G. , Aries, 1999 Mierzwicki W. Zarządzanie środowiskowe. PWE, 2006 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student po zakończonym przedmiocie posiada podstawowe wiadomości z zakresu ekologii i ochrony środowiska w tym także o zasadach polityki ekologicznej państwa i systemach zarządzania środowiskowego. Student rozumie procesy zachodzące w biosferze, rozpoznaje źródła zanieczyszczeń i ich oddziaływanie na środowisko. Zna metody zapobiegania degradacji gleb i metody rekultywacji. Szczególna uwaga zostanie poświęcona zanieczyszczeniom związanym z produkcją rolniczą. Umiejętności: Student po zakończonym przedmiotu potrafi rozpoznać i ocenić aspekty środowiskowe związane z działalnością gospodarczą. Umie zaproponować sposoby i technologie mające na celu zmniejszenie wpływu środowiskowego podjętej działalności. Postawy: Student przyjmuje otwartą postawę wobec problemów ochrony środowiska przyrodniczego, uwzględnia aspekty ekologiczne przy podejmowaniu decyzji i aktywności technologicznej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady wraz z treściami kształcenia w formie e-learning: ocena wiedzy teoretycznej z uwzględnieniem umiejętności rozwiązywania problemów - egzamin pisemny Ćwiczenia laboratoryjne i terenowe: pisemny test zaliczeniowy Ćwiczenia projektowe: ocena umiejętności – ocena projektu przygotowanego w formie pisemnej z zakresu identyfikacji i oceny aspektów środowiskowych działalności gospodarczej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.