Praktyka zawodowa ZiIP
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.A.PRAXX.SI.AZPXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa ZiIP |
Jednostka: | Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Nawiązanie bezpośredniego kontaktu z potencjalnym przyszłym pracodawcą oraz zapoznanie się z organizacją i funkcjonowaniem nowoczesnych zakładów produkcyjnych, warsztatów naprawczych, usługowych, spółek handlowych, urzędów publicznych itp. Praktyka swoim zakresem obejmuje: praktyczne zapoznanie się z zasadami funkcjonowania (strukturą organizacyjną, obiegiem dokumentacji, regulaminami, itp.) oraz obsługą maszyn i linii produkcyjnych będących na wyposażeniu zakładów. |
Pełny opis: |
Celem praktyki jest nawiązanie bezpośredniego kontaktu z potencjalnym przyszłym pracodawcą oraz zapoznanie studentów z organizacją i funkcjonowaniem nowoczesnych zakładów produkcyjnych, warsztatów naprawczych, usługowych, spółek handlowych, urzędów publicznych itp. Praktyka swoim zakresem obejmuje: praktyczne zapoznanie się studentów z zasadami funkcjonowania (strukturą organizacyjną, obiegiem dokumentacji, regulaminami, itp.) oraz obsługą maszyn i linii produkcyjnych będących na wyposażeniu zakładów. W ramach programu studiów, studenci winni nawiązać kontakt z potencjalnymi pracodawcami, dlatego też sami we własnym zakresie są zobowiązani do znalezienia zakładu w którym chcieliby odbyć swoją PRAKTYKĘ ZAWODOWĄ. Studenci odbywający praktykę winni w sposób kreatywny podejść do jej realizacji, tj. na bazie zdobytej w trakcie studiów wiedzy teoretycznej i własnego doświadczenia, podjąć konstruktywną dyskusję z opiekunem z ramienia zakładu nadzorującego przebieg praktyki, nt. przedstawionej mu istniejącej rzeczywistości w zakładzie, tj. organizacji pracy, systemu zarządzania, metod pracy, wykorzystywanego oprogramowania itp. i zaproponować własne propozycje ewentualnych zmian. Forma realizacji, system kontroli, sposób zaliczenia oraz obowiązujące zasady i regulaminy odbycia praktyki zastały zawarte poniżej w rozporządzeniach szczegółowych REGULAMINU PRAKTYKI ZAWODOWEJ. |
Literatura: |
Brak literatury |
Efekty uczenia się: |
-Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz rolę ergonomii w środowisku pracy Rozumie potrzebę oraz zna możliwości ciągłego dokształcania się w celu podnoszenia kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych, -Potrafi pracować w zespole zadaniowym i realnie ocenić własne możliwości przyjmowania w nim różnych ról -Potrafi planować wyznaczone przez siebie lub innych przedsięwzięcia, określać ich cele strategiczne, operacyjne i priorytety |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2.0 Na ocenę 3.0 Potrafi samodzielnie uzupełniać i poszerzać wiedzę z zakresu innowacyjnych metod wytwarzania i zarządzania, w celu podniesienia kompetencji zawodowych Na ocenę 3.5 Na ocenę 4.0 Potrafi samodzielnie uzupełniać i poszerzać wiedzę z zakresu innowacyjnych metod wytwarzania i zarządzania, w celu podniesienia kompetencji zawodowych -Identyfikuje i analizuje czynniki i zjawiska wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego Na ocenę 4.5 Na ocenę 5.0 Potrafi samodzielnie uzupełniać i poszerzać wiedzę z zakresu innowacyjnych metod wytwarzania i zarządzania, w celu podniesienia kompetencji zawodowych -Identyfikuje i analizuje czynniki i zjawiska wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego -Efektywnie wykorzystuje poznane metody i techniki do rozwiązywania prostych zadań inżynierskich |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.