Literatura: |
Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL.
Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin.
Knaflewski M. (red.) 2010. Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL.
Biggs M., 1998. Warzywa. Wyd. Muza s.a.
Nowiński M., 1977. Dzieje roślin i upraw ogrodniczych. PWRiL, Warszawa
Sękowski B. 1993. Pomologia systematyczna. PWN Warszawa
Danek J., Pierzga K. 2002. Najlepsze krzewy owocowe. Wydawnictwo Działkowiec
Bert G. 2005. Anbau von Heidelbeeren und Cranberries Ulmer
Galletta G., Himelrick D. 1990. Small fruit crop management. Prentice Hall Career
Publikacje i artykuły naukowe w czasopismach z zakresu omawianej tematyki.
|
Efekty uczenia się: |
Wiedza.
Definiuje wartość odżywczą i znaczenie dla zdrowia człowieka
następujących warzyw: jarmuż, czosnek, szczypiorek, pietruszka liściowa, endywia, cykoria sałatowa, papryka ostra, rzodkiew, skorzonera, salsefia, chrzan, szparagi, karczoch, koper ogrodowy i koper włoski,
oraz roślin sadowniczych: borówki (brusznica, czernica, wysoka), żurawina, rokitnik, cytryniec chiński, jagoda kamczacka, dereń jadalny, róża witaminowa, aktinidia, krzyżówki międzygatunkowe czereśni, wiśni i śliwy, dawne odmiany jabłoni, gruszy i wiśni.
Opisuje wymagania środowiskowe omawianych gatunków roślin warzywnych i sadowniczych.
Posiada wiedzę na temat sposobów uprawy omawianych roślin ogrodniczych.
Umie przeprowadzić zbiór oraz zna możliwości przetwarzania analizowanych warzyw i owoców.
Kompetencje społeczne. Posiada świadomość znaczenia dla zdrowia człowieka mniej znanych obecnie, ale bardzo wartościowych gatunków roślin ogrodniczych. Potrafi propagować walory prozdrowotne nowych gatunków roślin warzywnych i sadowniczych
|
Zakres tematów: |
Treści kształcenia
Związki biologicznie czynne i ich znaczenie dla zdrowia człowieka, występujące
w warzywach: kapustnych – jarmuż, cebulowych – czosnek, szczypiorek, liściowych – pietruszka liściowa, endywia, cykoria sałatowa, psiankowatych – papryka ostra, korzeniowych – rzodkiew, skorzonera, salsefia, wieloletnich – chrzan, szparagi, innych – karczoch, koper ogrodowy, koper włoski,
oraz owocach roślin sadowniczych: borówki (brusznica, czernica, wysoka), żurawina, rokitnik, cytryniec chiński, jagoda kamczacka, dereń jadalny, róża witaminowa, aktinidia, krzyżówki międzygatunkowe czereśni, wiśni i śliwy, dawne odmiany jabłoni, gruszy i wiśni. Wymagania klimatyczne oraz glebowe wymienionych gatunków roślin warzywnych i sadowniczych. Metody uprawy omawianych gatunków roślin warzywnych i sadowniczych.Zbiór i możliwości przetwarzania powyższych warzyw i owoców.Systematyka, pochodzenie, biologia i odmiany (typy)
warzyw: kapustnych – jarmuż, cebulowych – czosnek, szczypiorek, liściowych – pietruszka liściowa, endywia, cykoria sałatowa, psiankowatych – papryka ostra, korzeniowych – rzodkiew, skorzonera, salsefia, wieloletnich – chrzan, szparagi, innych – karczoch, koper ogrodowy, koper włoski,
oraz roślin sadowniczych: borówki (brusznica, czernica, wysoka), żurawina, rokitnik, cytryniec chiński, jagoda kamczacka, dereń jadalny, róża witaminowa, aktinidia, krzyżówki międzygatunkowe czereśni, wiśni i śliwy, dawne odmiany jabłoni, gruszy i wiśni.
|