Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia H.3s.MIK9.NI.HRBXY.R
Ćwiczenia audytoryjne (CWA) Semestr zimowy 2017/2018

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 9
Limit miejsc: (brak limitu)
Efekty uczenia się:

Student potrafi użytkować podstawowy sprzęt mikrobiologiczny. Potrafi sporządzać podłoża mikrobiologiczne i barwniki. Potrafi przygotować preparaty mikroorganizmów. Potrafi posłużyć się mikroskopem. Potrafi przeprowadzić prosta analizę laboratoryjną.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena formująca:

Sprawdzian umiejętności: wykonania czynności laboratoryjnych. Zaliczeniue raportu z wykonanych ćwiczeń.

Ocena końcowa:

Sprawdzian wiadomości z zakresu ćwiczeń.

Zakres tematów:

Zasady pracy mikrobiologicznej, podstawowe techniki i sprzęt

Barwienie proste, obserwacja różnych form morfologicznych bakterii

Barwienie złożone bakterii. Rozróżnianie bakterii gramujemnych i gramdodatnich

Analiza makroskopowa i mikroskopowa grzybów

Bakterie fermentacji mlekowej

Analiza mikrobiologiczna i sanitarna wody

Elementy diagnostyki mikrobiologicznej

Metody dydaktyczne:

Wprowadzenie treści związanych z tematem ćwiczenia w postaci multimedialnej. Prezentacja sposobu wykonania ćwiczenia i posługiwania się przyborami i sprzętem laboratoryjnym.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)