Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chemia organiczna T.2s.CHOR.SI.TTDDZ.T
Wykład (WYK) Semestr letni 2021/2022

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

H. Hart i współpracownicy, Chemia organiczna - krótki kurs, Wydawnictwa Lekarskie PZWL, Warszawa 2009 (lub inne wydanie).

A. Kołoedziejczyk, K. Dzierzbicka, Podstawy chemii organicznej, Wydawnictwo PG, 2018 (lub inne wydanie)

J. Mc Murray, Chemia organiczna, tom. 1-5, WNT, 2017 (lub inne wydanie)

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

podstawowe zjawiska, pojęcia i prawa chemiczne, zwłaszcza te które w sposób szczególny odnoszą się do chemii organicznej. Klasyfikuje poszczególne rodzaje substancji organicznych.

właściwości najważniejszych grup związków organicznych (na podstawie struktury i właściwości odpowiedniej grupy funkcyjnej). Prezentuje schematy reakcji chemicznych z udziałem różnych związków organicznych. Wyjaśnia zależność pomiędzy budową związku organicznego a jego właściwościami fizycznymi i chemicznymi.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny na koniec semestru.

Zestawy potencjalnych pytań egzaminacyjnych udostępniane studentom poprzez platformę Teams po skończeniu każdego bloku tematycznego.

Ostateczny zestaw egzaminacyjny zawiera 10 pytań wybranych z zestawów udostępnionych studentom, każde pytanie po 10 pkt.

Do uzyskania oceny dostatecznej wymagane jest minimum 50 pkt. W przypadku gdy punktów uzyskanych z egzaminu jest mniej niż 50, ale nie mniej niż 40, egzamin może być zdany jeśli sumaryczna liczba punktów (uwzględniająca ocenę z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych i audytoryjnych) jest nie mniejsza niż 50 (waga oceny z egzaminu to 0,60).

Metody dydaktyczne:

Wykład odbywa się zdalnie poprzez platformę Teams.

Prezentacja w programie PowerPoint (konspekt do prezentacji jest każdorazowo udostępniany studentom najpóźniej w przeddzień wykładu) połączona z komentarzem ustnym wykładowcy.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 wielokrotnie, wtorek (niestandardowa częstotliwość), 15:15 - 17:00, sala zdalne
Paweł Szlachcic 57/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Wydział Technologii Żywności
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)