Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Pszczelarstwo H.ZZS.P9.SMN.HZOXY
Wykład (WYK) Semestr letni 2018/2019

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 20
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

Encyklopedia pszczelarska, praca zbiorowa PWRiL, 2013

Efekty uczenia się:

Student potrafi objaśnić wpływ bioróżnorodności dzikich pszczół na funkcjonowanie agroekosystemów

Student potrafi wskazać naturalne i antropogeniczne środowiska o szczególnym znaczeniu w utrzymywaniu się dzikich pszczół

Student potrafi scharakteryzować zasady prowadzenia prawidłowej gospodarki pasiecznej

Student potrafi scharakteryzować choroby pszczół i sposoby ich zapobiegania

Student potrafi wskazać scharakteryzować produkty pszczele i ich znaczenie w gastronomii, kosmetyce i farmakologii

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne

Zakres tematów:

Morfologia pszczoły miodnej i przystosowania do pobierania nektaru i pyłku, zmysły pszczoły, struktura społeczna pszczoły miodnej oraz pszczół dziko żyjących, biologia trzmieli, różnorodnosć pszczoł w Polsce oraz jej zagrożenia, choroby pszczół, pożytki, produkty pszczele, hodowla matek pszczelich.

Metody dydaktyczne:

Wykład z prezentacją multimedialną

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.