Pszczelarstwo H.ZOE.PSZC9.SI.HZOHX
Wykład (WYK)
Semestr zimowy 2018/2019
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 30 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Literatura: |
Encyklopedia pszczelarska, praca zbiorowa PWRiL, 2013 The Effect of Heavy Metal Pollution on the Development of Wild Bees. Moroń i in. Atlas of Biodiversity risc, Chapter 9. |
||
Efekty uczenia się: |
Student potrafi scharakteryzować organizację społeczną rodziny pszczelej Student potrafi objaśnić wpływ bioróżnorodności dzikich pszczół na funkcjonowanie agroekosystemów Student potrafi wskazać naturalne i antropogeniczne środowiska o szczególnym znaczeniu w utrzymywaniu się dzikich pszczół Student potrafi scharakteryzować zasady prowadzenia prawidłowej gospodarki pasiecznej Student potrafi scharakteryzować choroby pszczół i sposoby ich zapobiegania Student potrafi wskazać scharakteryzować produkty pszczele i ich znaczenie w gastronomii, kosmetyce i farmakologii |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne, ocena z wykładów stanowi 100% oceny końcowej |
||
Zakres tematów: |
Budowa morfologiczna w aspekcie przystosowania do pobierania pożytku i funkcjonowania w rodzinie pszczelej Barwy i zapachy kwiatów, a wrażliwość narządów zmysłów pszczół Biologia pszczół: samotnych, przedspołecznych i społecznych Rola pszczół w środowisku przyrodniczym: praca pszczół w czasie zdobywania pożytku i zapylania roślin , produkty pszczele Owady spadziujące Zajęcia w pasiece Zarys dziejów pszczelnictwa Zasady zakładania pasieki (pasieczysko, jego urządzenie, wyposażenie zaplecze pasieczne) Typy uli stosowanych w Polsce Praca przy otwartym ulu Prace pasieczne związane z obsługą pasieki (przeglądy, karmienie pszczół, zapobieganie rabunkom, miodobranie, łączenie rodzin) Rozmnażanie rodzin pszczelich Wybrane choroby pszczół i zasady bezpiecznego stosowania środków leczniczych w pasiece Produkty pszczele i metody pozyskiwania |
||
Metody dydaktyczne: |
Wykład |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każdy wtorek, 17:00 - 19:00,
sala 335 |
Irena Grześ, Tadeusz Brzuchacz | 15/30 |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Budynek Jubileuszowy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.