Jakość i bezpieczeństwo żywności, stacjonarne I stopnia
Informacje o programie studiów
Kod: | TJBXY.SI.07 | |
Nazwa: | Jakość i bezpieczeństwo żywności, stacjonarne I stopnia | |
Tryb studiów: | stacjonarne | |
Rodzaj studiów: | I stopnia | |
Czas trwania: | 3,5 roku (7 semestrów) | |
![]() |
Kierunki: |
jakość i bezpieczeństwo żywności ![]() jakość i bezpieczeństwo żywności |
![]() |
Kierunki do wyboru: |
(brak) |
![]() |
Jednostki: |
Wydział Technologii Żywności (od 00/01)
[ inne programy w tej jednostce ]
|
| |||||
Główny tok nauczania
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia: |
konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony); jeden przedmiot do wyboru spośród: matematyki, biologii, chemii, fizyki z astronomią. |
|
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
Praca dyplomowa inżynierska (inż.) Praca dypl. inżynierska (inż.) - Jakość i Bezp. Żyw. - stacjonarne |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent ma wiedzę z zakresu technologii żywności i podstaw żywienia człowieka oraz nauk chemicznych, technicznych i ekonomicznych. Jest przygotowany do wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach. Ma umiejętności w zakresie oceny jakości produktów spożywczych z wykorzystaniem metod analizy sensorycznej i nowoczesnych metod analizy instrumentalnej. Potrafi posługiwać się techniką komputerową w zarządzaniu jakością i bezpieczeństwem żywności. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności, laboratoriach kontroli jakości i certyfikacji produktów, jednostkach kontrolno-pomiarowych. Absolwent zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów. Absolwent ma także wpojone nawyki ustawicznego kształcenia oraz jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia. |
|
Dalsze studia: |
możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia stacjonarne (niestacjonarne) II stopnia, a także na studia podyplomowe |