specjalność: Organizacja i Logistyka w Inżynierii Produkcji, niestacjonarne,II stopnia
Informacje o programie studiów
Kod: | AZPOX.NM.03 |
Nazwa: | specjalność: Organizacja i Logistyka w Inżynierii Produkcji, niestacjonarne,II stopnia |
Tryb studiów: | niestacjonarne |
Rodzaj studiów: | II stopnia |
Czas trwania: | 1,5 roku (3 semestry) |
|
zarządzanie i inżynieria produkcji ![]() zarządzanie i inżynieria produkcji |
wyboru: |
(brak) |
|
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki (od 00/01)
[ inne programy w tej jednostce ]
|
Jeśli interesują Cię konkretne, indywidualne wymagania, jakie musisz spełnić na aktualnym etapie studiów, to zajrzyj do modułu zaliczeń etapów:
Główny tok nauczania
Pierwszy semestr, organizacja i logistyka w inżynierii produkcji |
Drugi semestr, organizacja i logistyka w inżynierii produkcji |
Trzeci semestr, organizacja i logistyka w inżynierii produkcji Praca dyplomowa magisterska - Zarządzanie i Inżynieria Produkcji - niestacjonarne |
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia: |
Do odbywania studiów drugiego stopnia dopuszczane są osoby, które mają dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia, właściwych lub pokrewnych dla kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji, tj. rolniczych, technicznych i ekonomicznych. Nabór na studia drugiego stopnia odbywał się na podstawie oceny na dyplomie, w ramach ustalonego limitu przyjęć. |
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Studia drugiego stopnia, tj. studia magisterskie, umożliwiają uzyskanie specjalistycznej wiedzy w zakresie inżynierii produkcji artykułów rolniczych i żywnościowych oraz przygotowują do twórczej pracy w przedsiębiorstwach kompleksu gospodarki żywnościowej. Absolwenci są przygotowani do: twórczej działalności w zakresie inżynierii produkcji rolniczej i spożywczej oraz zarządzania tą produkcją; podejmowania innowacyjnych inicjatyw i decyzji oraz do samodzielnego prowadzenia działalności w zakresie inżynierii produkcji w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach; podejmowania działalności gospodarczej; kierowania zespołami działalności twórczej w zakresie inżynierii produkcji oraz zespołami w sferze gospodarczej, administracji oświatowej, samorządowej, państwowej a także bankowości; organizowania i prowadzenia prac badawczych i rozwojowych, w szczególności projektowania i wdrażania innowacji technologicznych i organizacyjnych; doradztwa technicznego i organizacyjnego w zakresie inżynierii produkcji. Absolwenci umieją współpracować z ludźmi oraz są przygotowani do kierowania zespołami oraz zarządzania placówkami projektowymi, gospodarczymi i personelem w przedsiębiorstwach przemysłowych. Absolwenci są przygotowani do pracy w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach kompleksu gospodarki żywnościowej; przedsiębiorstwach logistycznych i spedycyjnych; jednostkach projektowych i doradczych; jednostkach gospodarczych oraz administracyjnych, w których wymagana jest wiedza techniczna, ekonomiczna i informatyczna oraz umiejętności organizacyjne; instytucjach badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych; instytucjach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu inżynierii produkcji oraz organizacji i zarządzania. |
Dalsze studia: |
możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe a także na studia doktoranckie. |
Treści nauczania: |
Absolwenci studiów drugiego stopnia uzyskują zaawansowaną wiedzę inżynierską z zakresu inżynierii produkcji rolniczej i spożywczej oraz z zakresu organizacji i zarządzania, w tym: zarządzania funkcjami technicznymi; projektowania nowych procesów i systemów produkcyjnych, eksploatacyjnych, obiektów i systemów zarządzania; doboru i szkolenia personelu; oceny osiąganych wyników; kontroli technicznej, zarządzania kosztami i projektami oraz doradztwa przemysłowego; marketingu; logistyki i dystrybucji; zarządzania kapitałem i inwestycjami rzeczowymi; rozwiązywania zadań technologicznych; zarządzania i finansów, transferu technologii oraz innowacyjności. Standardy kształcenia obejmują minimum 150 godz. treści kierunkowych z zakresu: zarządzania strategicznego; organizacji systemów produkcyjnych; zintegrowanych systemów zarządzania; prognozowania i symulacji w przedsiębiorstwie; zarządzania projektem i innowacjami; systemów wspomagania decyzji i zarządzania wiedzą. W standardach kształcenia uwzględnione jest także minimum 60 godz. treści kierunkowych z zakresu inżynierii produkcji rolniczej i żywnościowej, tj.: inżynierii surowców spożywczych oraz inżynierii biosurowców nieżywnościowych. W trakcie pierwszego semestru student wykonuje pracę przejściową, przygotowującą do samodzielnego prowadzenia badań i samodzielnej realizacji pracy dyplomowej. Standardy kształcenia uzupełniają treści kształcenia charakterystyczne dla wybranej specjalności. Nauczanie na specjalności Inżynieria produkcji rolniczej uzupełniają m.in. treści kształcenia z zakresu: inżynierii przechowywania żywności; systemów utrzymania ruchu na liniach produkcyjnych; systemów kontroli produkcji; projektowania i zarządzania zintegrowanymi systemami energetycznymi; systemów zarządzania bazami danych oraz ekonomiki inżynierii produkcji w agrofirmie. Łącznie na studiach niestacjonarnych drugiego stopnia student realizuje 540 godz. zajęć, w tym 325 godz. ćwiczeń i seminariów. |