kierunek: Technika Rolnicza i Leśna, stacjonarne, I stopnia
Informacje o programie studiów
Kod: | ATRXY.SI.07 | |
Nazwa: | kierunek: Technika Rolnicza i Leśna, stacjonarne, I stopnia | |
Tryb studiów: | stacjonarne | |
Rodzaj studiów: | I stopnia | |
Czas trwania: | 3,5 roku (7 semestrów) | |
![]() |
Kierunki: |
technika rolnicza i leśna ![]() technika rolnicza i leśna |
![]() |
Kierunki do wyboru: |
(brak) |
![]() |
Jednostki: |
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki (od 00/01)
[ inne programy w tej jednostce ]
|
| |||||
Główny tok nauczania
Pozostałe toki nauczania
Piąty semestr, mechatronika |
Szósty semestr, mechatronika |
Siódmy semestr, mechatronika ![]() |
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia: |
Rekrutacja na kierunek Technika Rolnicza i Leśna była przeprowadzana na podstawie konkursu świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony) 1 przedmiot do wyboru spośród: matematyki, fizyki z astronomią, informatyki, biologii, chemii, geografii. |
|
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
Praca dyplomowa inżynierska - Technika Rolnicza i Leśna - stacjonarne Praca dyplomowa inżynierska - Zarządzanie i Inżynieria Produkcji - stacjonarne |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent studiów inżynierskich posiada szeroką wiedzę na temat standardowych metod i narzędzi wspomaganych przy podejmowaniu decyzji. Ma niezbędną wiedzę do wyjaśniania zjawisk chemicznych zachodzących w procesach produkcyjnych i konwersji energii oraz na temat struktury i właściwości materiałów, surowców roślinnych i zwierzęcych jak również ich wpływu na przebieg procesów technologicznych. Posiada szczegółową wiedzę w zakresu technologii produkcji i związanych z nimi procesów. Cechuje się wiedzą dotyczącą cyklu życia, eksploatacji oraz niezawodności maszyn, urządzeń i obiektów. Ma podstawową wiedzę w odniesieniu do zarządzania różnymi obszarami funkcjonalnymi przedsiębiorstwa i jego zasobami ze szczególnym uwzględnieniem planowania, organizowania i kontroli procesów produkcyjnych. Jest przygotowany do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, które uwzględnia w wybranym zakresie inżynierii produkcji. Jest kompetentny w zakresie projektowania, sterowania i zarządzania prostymi procesami produkcyjnymi. Ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę w zakresie finansów i rachunkowości oraz w zakresie projektowania systemów logistycznych. Umiejętności: Absolwent studiów inżynierskich potrafi opracować szczegółową dokumentacje wyników realizacji eksperymentu lub zadania projektowego samodzielnie i w zespole, Posługuje się specjalistyczną terminologią w zakresie zarządzania i inżynierii produkcji oraz samodzielnie uzupełnia i poszerza wiedzę z zakresu innowacyjnych metod wytwarzania i zarządzania, w celu podniesienia kompetencji zawodowych. Trafnie identyfikuje i analizuje czynniki i zjawiska wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi oraz na stan środowiska naturalnego. Stosuje nowoczesne metody zarządzania i sterowania przebiegiem procesu produkcyjnego. Umie identyfikować, wyliczać i optymalizować koszty istniejących oraz projektowanych procesów produkcyjnych. Jest kompetentny aby prawidłowo eksploatować maszyny i urządzenia wchodzące w skład linii technologicznej zgodnie z zasadami bezpieczeństwa pracy, zdrowia zwierząt i ochrony środowiska. Formułuje specyfikację zadań produkcyjnych, Umie dobrać i zaprojektować odpowiedni system pomiarowy do analizy i sterowania procesem produkcyjnym lub systemem energetycznym. Stosuje metody bilansowe do oceny procesów technologicznych. Projektuje systemy techniczne z wykorzystaniem nowoczesnych metod obliczeniowych oraz linie technologiczne i obiekty w zakresie swojej specjalności. Kwalifikacje: Absolwent studiów inżynierskich posiada kwalifikacje do ciągłego dokształcania się w celu podnoszenia kompetencji zawodowych, osobistych i społecznych. Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty oraz skutki działalności inżyniera, w tym jej wpływ na środowisko, a także związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje. Potrafi pracować w zespole zadaniowym i realnie ocenić własne możliwości przyjmowania w nim różnych ról. Ma świadomość znaczenia prawnej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkowanej żywności, dobrostanu zwierząt i stan środowiska, prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. |
|
Dalsze studia: |
możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia stacjonarne (niestacjonarne) II stopnia, a także na studia podyplomowe |