specjalność: Technika i Energetyka, stacjonarne, I stopnia
Informacje o programie studiów
Kod: | ATRTX.SI.07 |
Nazwa: | specjalność: Technika i Energetyka, stacjonarne, I stopnia |
Tryb studiów: | stacjonarne |
Rodzaj studiów: | I stopnia |
Czas trwania: | 3,5 roku (7 semestrów) |
|
technika rolnicza i leśna ![]() technika rolnicza i leśna |
wyboru: |
(brak) |
|
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki (od 00/01)
[ inne programy w tej jednostce ]
|
Jeśli interesują Cię konkretne, indywidualne wymagania, jakie musisz spełnić na aktualnym etapie studiów, to zajrzyj do modułu zaliczeń etapów:
Główny tok nauczania
Pierwszy semestr, technika i energetyka |
Drugi semestr, technika i energetyka |
Trzeci semestr, technika i energetyka |
Czwarty semestr, technika i energetyka |
Piąty semestr, technika i energetyka |
Szósty semestr, technika i energetyka |
Siódmy semestr, technika i energetyka Praca dyplomowa inżynierska - Technika Rolnicza i Leśna - stacjonarne |
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia: |
Rekrutacja na kierunek Technika Rolnicza i Leśna była przeprowadzona w oparciu o wyniki egzaminu dojrzałości dla studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia. Dla kierunku Technika Rolnicza i Leśna przedmiotem kierunkowym w postępowaniu rekrutacyjnym był do wyboru na poziomie podstawowym lub rozszerzonym jeden z pośród trzech: matematyka, fizyka z astronomią, informatyka. Wszystkie preferowane przedmioty były równe. Podstawą klasyfikacji był wynik z przedmiotu kierunkowego oraz połówkowe wyniki z języka polskiego i języka obcego. W przypadku braku przedmiotu kierunkowego na świadectwie dojrzałości kandydat mógł złożyć dokumenty, ale uzyskał punkty tylko za język polski i obcy. Łączna suma punktów stanowiła kryterium przyjęcia lub nie przyjęcia na I rok studiów. |
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent studiów inżynierskich kierunku Technika Rolnicza i Leśna ze specjalnością Technika i Energetyka jest przygotowany do wykonywania zadań inżynierskich, ukierunkowanych na potrzeby rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej i leśnej. Posiada umiejętności w zakresie eksploatacji obiektów technicznych, a także nadzorowania procesów oraz systemów produkcyjnych i eksploatacyjnych występujących w rolnictwie, przemyśle rolno-spożywczym i leśnictwie. Uzupełnienie standardów kształcenia o treści z zakresu: alternatywnych źródeł energii, planowania energetycznego, metrologii, zarządzania jakością i gospodarki odpadami w przemyśle rolno-spożywczym oraz organizacji i ekonomiki usług technicznych powoduje, że inżynier tej specjalności jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz w jednostkach usługowych i doradczych rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego i leśnictwa, a także w jednostkach gospodarczych i administracyjnych, w których niezbędna jest wiedza techniczna i rolnicza oraz umiejętności organizacyjne. Zna systemy użytkowania urządzeń technicznych. Potrafi dobrać maszyny do potrzeb instalacji energetycznej i stosować zasady poprawnej eksploatacji podstawowych maszyn i urządzeń energetycznych. Zna technologie produkcji i wykorzystania biopaliw. Interdyscyplinarny charakter wykształcenia umożliwia pracę w różnych gałęziach produkcji, a szczególnie tych, które realizują zadania produkcyjne i eksploatują nowoczesne, zautomatyzowane urządzenia techniczne w sektorze gospodarki żywnościowej. |
Dalsze studia: |
możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia stacjonarne (niestacjonarne) II stopnia, a także na studia podyplomowe |
Treści nauczania: |
Standardy kształcenia określa Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 lipca 2007 r., w sprawie standardów kształcenia dla poszczególnych kierunków oraz poziomów kształcenia, a także trybu tworzenia i warunków, jakie musi spełniać uczelnia, aby prowadzić studia międzykierunkowe oraz makrokierunki. Według wymagań ogólnych standardów kształcenia, studia pierwszego stopnia trwają nie krócej niż 7 semestrów. Liczba godzin zajęć nie powinna być mniejsza niż 2400, a liczba punktów ECTS (European Credit Transfer System) nie powinna być mniejsza niż 210. |